Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016. október 12. 14:41 - illegalfreq

Közeleg a rémület éjszakája! (Halloween, 1978)

John Carpenter legendás mesterművét az év bármely szakában bátran felidézhetjük, de talán szerencsésebb mégis azon a napon megemlékeznünk róla, amikor a sorozatgyilkos Michael Myers elkezdte, vagy inkább folytatta tevékenységét Haddonfield városában. Ez a nap pedig nem más, mint október 31-e, Halloween napja. Ezt az ősi kelta hagyományokon alapuló ünnepet elsősorban az angolszász országokban tartják, de mára már az egész világon elterjedt, így sok helyen, köztük Magyarországon is vannak akik megünneplik. Sok évvel ezelőtt még csak elvétve találkozhattunk az ünnep jellegzetes elemeivel, mára azonban bármelyik szupermarketbe betérve találhatunk faragni való tököt, félelmetes álarcokat, házibulihoz alkalmas dekorációkat, sőt, a legtöbb kirakatban is már megjelennek az ünnepre jellemző látnivalók.

h3.jpg
A horrorkedvelő közönség persze már betéve ismeri a halloween-i rémisztgetés szabályait, a "sütit vagy csalunk" (trick or treat) gyermeki felkiáltásokat és a naphoz illően kivitelezett véres gyilkosságokat. 1978-ban John Carpenter győzte meg Moustapha Akkad (1930 - 2005) producert, hogy elkészíthesse mesterművét, aki végül engedélyezte a 300.000 dolláros büdzsét, melyből előbb egy 47 milliárdos üzlet, majd mára bőven több, mint 150 millió dolláros bevétel kerekedett. Nem véletlen, hogy Akkad az összes későbbi folytatásnál produceri teendőket látott el, egészen haláláig. Csak a két új feldolgozásban nem vett részt, melyet Rob Zombie hozott tető alá. A készítők, hogy tartani tudják a film alacsony költségvetését, több olcsó megoldást is kitaláltak. Ilyen volt például a gyilkos maszkja, amelyet egy helyi boltban vásároltak 2 dollárért. Ez a maszk William Shatner arcát ábrázolta a Star Trekből, melyet fehérre festettek, eltávolították a hajat róla és a szemek formáját is átalakították. A színész később azt nyilatkozta, hogy megtisztelve érzi magát, hogy az ő maszkját használták a filmben, és egyáltalán nem tűnt fel neki a dolog, csak amikor az őt kérdező újságíró megkérdezte tőle, hogy mit szól hozzá?

h1.jpg
A mindössze 20 napig tartó forgatás során számos problémával kellett megküzdeniük a készítőknek, példának okáért a forgatás időpontja már önmagában nehezítő tényező volt. Akkor ugyanis április volt és még nem hullottak a falevelek. A stáb tagjai papírleveleket vásároltak, melyeket befestettek és ezeket szórták szét az utcákon. Majd amikor végeztek egy helyszínen összeszedték azokat és más jeleneteknél újra kiszórták őket. Hasonlóan nagy munkát igényelt a Myers-ház, mely egy valóban elhagyatott lakóház volt Pasadenában. A csapatnak ki kellett takarítania, be kellett pakolnia a bútorokat, a tapétákat, függönyöket, mindent, hogy aztán a forgatás végeztével mindezeket leszedjék és eredeti állapotában hagyják a kócerájt.

A filmben ebben a házban öli meg a hat éves Michael nővérét, egy hosszúra nyúló és a filmtörténelemben addig egyedülálló, mindössze három vágást (és azokat is csak a vége felé) tartalmazó belső nézetes jelenetben. A félelmetes nyitányt követően Michael orvosi kezelést kap, Dr. Sam Loomis lesz az, aki felfigyel rá, hogy Michaellel komoly bajok vannak. Évekkel később aztán Michael megszökik és Haddonfield felé veszi az irányt, hogy folytassa rég elkezdett tevékenységét, az öldöklést! Loomis versenyt fut az idővel, hogy értesíteni tudja a városban élőket a közelgő veszélyről. A nyitójelenetet 2 napig forgatták, viszont hat éves gyermekszínészt csak az utolsó forgatási napra tudtak "szerezni", így több jelenetben az egyik producer Debra Hill kezei láthatók, mint Michael keze. Ezért lehet az, ha jobban megfigyeljük, hogy szépek és ápoltak a körmei.

h2.jpg
A legnagyobb veszély persze Laurie Strode-ra leselkedik, hiszen ő rokona Michael-nek, és ő lesz a gyilkos első számú célpontja. Debra Hill szerint Carpenter a karakter nevét első barátnőjéről nevezte el. A rendező fontosnak tartotta Jamie Lee Curtis felkérését, ez számára egyfajta tisztelgés volt Hitchcock előtt, aki Jamie édesanyját, Janet Leight-t tette halhatatlanná az 1960-as Psychoban. Jamie nem volt elégedett magával az első forgatási napon, és amikor este Carpenter felhívta meg is ijedt, hogy ki fogják rúgni! E helyett a rendező csak meg szerette volna köszönni az eddigi kiváló munkát, és hogy nagyon várja már a munka folytatását, annyira jónak érezte a lány játékát. Jamie Lee Curtisnek egyébként ez volt az első nagyjátékfilmje, szerepéért körülbelül 8000 dollárt kapott.

Az egyetlen tapasztalt színész a forgatásokon a doktort alakító Donald Pleasence (1919 - 1995) volt, aki kiemelkedő munkájával járult hozzá a sikerhez. A végső jelenetben, amikor Myers teste eltűnik, a forgatókönyvben eredetileg az állt, hogy a doki maga is meglepődik a történésen, ám Donald unszolására végül inkább úgy lett ahogy ő jobbnak érezte, történetesen az, hogy nem lepődött meg, arcán a "I knew this would happen" avagy a "tudtam, hogy ez fog történni kifejezés" ült. Donald Pleasence valójában nem az első felkért színész volt a szerepre, Carpenter megkörnyékezte Peter Cushing-ot (Frankenstein átka, Frankenstein bosszúja, Drakula, A Múmia) és Christopher Lee-t (Frankenstein átka, Horror Hotel, Taste of Fear, Dr. Terror's House of Horrors, A gyűrűk ura) is, akik mindketten a kevés gázsi miatt utasították vissza az ajánlatot. Lee később azt mondta, hogy karrierje legnagyobb hibáját követte el.

55fa6f37ecdf5722af30e9f08a029524.jpg
A film sztorijáról, történéseiről nem szerettem volna bővebben beszélni, hisz vagy mindenki ismeri már, vagy olvasott róla, de ha esetleg még azt sem, akkor azt ajánlom, hogy tegyen vele egy próbát. Sok fiatalnak nem biztos, hogy átjön majd a késő 70-es évekbeli tempó, a mai filmekhez viszonyítva kevés gyilkosság, de kellő tisztelettel még a legelvetemültebb gore-rajongó tinik is beleélhetik magukat az egyébként félelmetes atmoszférát létrehozó slasher cselekményébe. Eme film a Psycho után a horror műfaj egyik alapköve, számos későbbi alkotás merít ötletet, ihletést Carpenter remekéből. Halloween napján, amikor amúgy is kiélezettebbek az idegeink, amikor szellemek és démonok járják a Földet, egy estére mi is borzonghatunk a kifejezéstelen arc és a fekete, gonosz szemek láttán.

h5.jpg

Címkék: filmajánló
komment