Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016. július 04. 10:57 - illegalfreq

Rémálom az Elm utcában 2 (1985)

elm2.pngFreddy Krueger alakja kétségkívül az egyik legmeghatározóbb a horror műfajában. Ez az amit Wes Craven igazán átadott nekünk, ez a csíkos pulóveres rémpofa, aki gyerekekre vadászik, mikor azok alszanak és álmodnak. A film klasszikusnak számító első része után a legenda sorozattá bővült, napvilágot látott még további hat Rémálom, egy Jason Voorhees-zel közös párbaj és egy remake is.

Freddy '84-es első megjelenése után egy évvel máris következett a visszavágó, megérkezett a Jack Sholder rendezte Freddy Bosszúja. A rendező munkásságáról elmondható, hogy jártas a szakmában, 1982-ben elkészítette a klasszikus Alone in the Dark-ot Donald Pleasence-el (Halloween), Martin Landau-val és Jack Palance-el (mindketten B-film veteránok), 1987-ben A rejtőzködő (The Hidden)-t, '99-ben a Halálmester 2 (Wishmaster II)-t, ezen felül számos tv filmet, többek között az Omen-t vagy a Mesék a kriptából egyik epizódját. A forgatókönyv David Chaskin munkája, aki pár évvel később a The Curse című horrort is írta, mely Lovecraft novellája nyomán készült.

maxresdefault.jpg

Minden adott volt tehát, hogy a bosszú bekövetkezzen! Pontosan öt év telt el azóta, hogy Nancy Thompsont rémálmok gyötörték az Elm utca 1428 alatti házban, melybe most új lakók költöznek; a Walsh család: apa, anya, hugi és a 17 éves Jesse. A fiút a beköltözés pillanatától kezdve furcsa rémálmok gyötrik, de szülei mindezt a beilleszkedés nehézségének titulálják. Ő azonban megtalálja Nancy Thompson naplóját rendrakás közben, és rádöbben, hogy Nancy-t is hasonló álmok zaklatták annak idején. Új barátnőjével Lisával együtt megpróbálják kideríteni, hogy mi folyik a házban, és lassan formálódni kezd a borzalom. Freddy Jesse testét keríti hatalmába és rajta élősködve folytatja szörnyű tetteit. Jesse nem bírja idegekkel, úgy érzi beleőrül és nem számíthat másra csak barátjára Grady-re. Amikor azonban Freddy újra magával ragadja őt, már alig tud küzdeni ellene. Végül Lisa az, aki segít a fiún és Freddy-t „megölve” visszaszerzi Jesse-t.

A történet nem bonyolult, de elég komolyan megkomponált ahhoz, hogy méltó folytatása legyen elődjének. Semmit sem bíztak a véletlenre, odafigyeltek éppúgy a karakterformálásra, mint az atmoszféra megteremtésére, és meg kell hagyni sikerrel jártak. Már a bevezető képsorok látványossága meghozza a kedvet egy igazi rémálomhoz! Ahogy az iskolabusz kiszáguld a város szélére, majd minden leomlik körülötte, igazán ötletes. Az álmok egyik legjobb tulajdonsága ugyanis, hogy bármi megtörténhet bennük. Gondoljunk csak az első rész csatornájára ahol az a kecske mászkált és gyereksírás hallatszott. A Freddy Bosszújában ez a félelmetes atmoszféra szintén visszaköszön, elég ha az Elm utcai ház forróságára gondolunk, amikor meghajlik a bakelit a polcon vagy felrobban a papagáj. Vagy mikor Jesse éjjel öntudatlanul átmegy a húgához és amikor be szeretné takarni észreveszi, hogy Freddy keze van a jobbján. Máskor ugyanez a kéz mozog a fiókban! Vagy a gyártelep előtt ugató, gyerekfejű kutyák állnak, és még sorolhatnánk.

 

Ha arra gondolunk, hogy egy horrorfilmen jó félni, akkor a második rész ebben is magas teljesítményt nyújt, főleg annál az izgalmas résznél amikor Jesse-ből előbújik Freddy! Szétszakad a fiú és már ott is áll kedvenc figuránk a jó öreg csíkos pulóverében. A rémálom atmoszférát tehát igazán jól visszaadták, se több, se kevesebb. A szereplők is méltók az elődhöz, Grady poénos figurája, Schneider edző karaktere vagy akár Lisa játéka mind-mind igazán kellemesek és szórakoztatóak, sehol sem érződik az erőltetettség vagy túljátszás. Emlékezzünk például az első részben amikor Freddy Tinát üldözi, megnyúlik a karja és közben vigyorog. Itt a másodikban pedig letépi a fejéről a bőrt és kilátszik az agya, közben persze röhög. Hát mi ez, ha nem pont olyan stílus, mint az elsőben?

Nem kellett messze menniük a készítőknek, ott volt előttük a rémálom, csináltak hát neki egy nagyszerű folytatást, mely nemcsak hogy nem unalmas, de még tovább is gondolja Freddy mítoszát. Most már felveheti valaki testét, átveheti az akarata feletti irányítást! Én nagyon szeretem a második részt, nagyon közel áll az elsőhöz és épp ezért ugyanolyan érzést tud kelteni bennem, mint a klasszikus. Örülök, hogy ilyen jó folytatást hoztak össze.

Szólj hozzá!
2016. július 04. 10:55 - illegalfreq

Rémálom az Elm utcában (1984)

nightmare_on_elm_street_1_poster_01.jpgWes Craven 1984-ben alkotta meg minden idők egyik legjobb horrorfilmjét, a Rémálom az Elm utcában-t. A slasher hőskorában egy új rémég, Freddy Krueger jelent meg a tinédzserek álmaiban, hogy elcsalva a saját világába, lemészárolja őket. Freddy karaktere mára ikonná vált, egy korszak, egy műfaj alapköve lett, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A film olyan alapvető elemeket hozott létre, amelyeket ma is megtalálunk minden második horrorfilmben. Ezen felül persze félelmetes is volt, ám egyben humoros is és tinihorror jellegéből adódóan lázadó, a korszakra jellemző anomáliákat bátran visszamutató alkotás.

No de ki is ez a csíkos pulóveres, összeégett fejű fickó, akinek kések vannak az ujjai helyén? Ő bizony Fred Krueger, egy halott sorozatgyilkos, aki a fiatalok álmaiban jelenik meg, hogy aztán megölje őket. És ha ott, az álmukban meghalnak, akkor bizony a valóságban is áldozattá válnak. A történet középpontjában Nancy Thompson (Heather Langenkamp) áll, aki egy átlagos amerikai lány, akit egyszerre rémálmok kezdenek gyötörni és Freddy is feltűnik ezekben a borzalmas látomásokban. Amikor elmondja barátainak, hogy miket látott, kiderül, hogy őket is hasonló rémségek zavarják éjjelente.

nightmare.jpg

Aztán egyik este Nancy barátnőjét, Tinát meggyilkolják álmában. A rendőrség a lány barátját, Rod-ot gyanúsítja, ám az álombéli szörnyeteg visszatér annak cellájába és megöli a fiút is. Nancy rájön, hogy mi történt, és próbál nem elaludni, ám édesanyja és rendőr apukája is azon vannak, hogy inkább aludja ki a történteket. A fiatalok aztán úgy döntenek szembe szállnak Freddyvel és nem engedik meg, hogy átlépjen az álomvilágból az ő világukba.

a-nightmare-on-elm-street-1984-movie-still-robert-englund-as-freddy-kruger.png

A számos folytatást megért horrorfilm kiváló színészi játékkal operál, és minden lehetőséget megragad a látványos álombéli effektusok bemutatására. Furcsa és bizarr halálesetek jellemzik, olykor mindent elborít a vér és belsőség, máskor pedig a gravitációnak is ellentmondó helyzetekbe kerülnek a szereplők. Egy őrült futam, őrült sorozatgyilkos figurával, nagyszerű színészekkel és jól kitalált történettel. Bátran ajánlom minden horrorkedvelőnek és azoknak pedig főleg, akik még csak most csöppentek a horror világába. Bizony, 1984-ben ilyeneket tudtak alkotni! A lényeg, hogy semmiképp ne aludjatok el! :)

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!
2016. július 04. 10:52 - illegalfreq

Sikoly 4 (2011)

scre4m.jpg11 évvel a trilógiát lezáró film után érkezett a mozikba a Sikoly negyedik része. A várva várt epizód elkészítése nem ment ugyan a legsimábban, ám végül mindenki, aki a korábbi részeken dolgozott, szerencsésen visszatért. A forgatókönyvíró ismét Kevin Williamson (Faculty, Bosszúból jeles, Tudom, mit tettél tavaly nyáron) lett, aki az első két Sikoly film szkriptjét is jegyzi. A rendező Wes Craven a produkció előkészítése során kijelentette, hogy csak akkor hajlandó megrendezni a negyedik részt, ha az legalább olyan jó forgatókönyvvel rendelkezik, mint amilyen annak idején az első Sikoly esetében volt. Külön érdekesség az is, hogy ez az egyetlen horror sorozat, amelynek mindegyik folytatásában ugyanazok a színészek játsszák a főbb szerepeket. Így hát nem kell aggódnunk, visszatér mindenki kedvenc menekülő hősnője Sidney Prescott (Neve Campbell), az időközben sheriffé váló Dewey (David Arquette) és felesége, a volt híradós Gale Weathers (Courteney Cox) is. A történet szerint 10 évvel járunk a harmadik rész eseményei után, Sidney könyvet írt az események okozta traumákról és az azokból történő kilábalásról. A könyvbemutató körút utolsó állomása Woodsboro városa, a hely, ahol az események kezdődtek. Sidney visszatérésével azonban a szellemálarcos gyilkos is visszatér, és veszélybe kerül mindenki, Sidney, Dewey, Gale, Sidney unokahúga Jill és a család barátai, ismerősei is.

neveghostface.jpg

A negyedik epizód képes nagyon jól felmelegíteni a témát, mindvégig ragaszkodva az eredeti sémához és jellemzőkhöz, ugyanakkor több újítást is a témába csempészve. Ilyen jó ötlet például az egyetemisták körében zajló évenkénti Döfés (Stab) maraton, melynek keretében nagy bulit csapnak a diákok és közben megnézik a legjobb Döfés filmeket. Ugye emlékeztek még, hogy a Sikoly előszeretettel használja a film a filmben jeleneteket, a második részben került a mozikba a Döfés, míg a harmadik részben a Döfés 3 forgatási munkálatai zajlottak.

scream_4-01_11_54--20131101-173748-4-.PNG

A Sikoly filmek legjobb tulajdonságai persze érintetlenül maradtak, a karakterek még mindig messze a legjobbak a horrorfilmek között, valamint az ijesztgetés szintén a sorozat védjegye lett az évek során, és itt is újra visszatér. Az atmoszféra és a történetmesélés szintén hibátlan lett, Kevin Williamson szokásához híven, kiválóan átgondolta a megoldáshoz vezető utat, Wes Craven pedig nagyon jó rendező lévén ismét jó filmet alkotott. Persze ehhez az is kellett, hogy minden korábbi alkotó visszatért a filmhez, és együtt készítettek nagyszerű filmet. Ma már ez sok film esetében nem így van, a legtöbb folytatás nem is igazi folytatás, főleg remake-ek és rebootok uralják a piacot, újragondolások és önismétlések. Habár a Sikoly negyedik része főként az old-schoolt kedvelő közönséget hivatott megszólítani, valószínűleg sok új rajongót is szerzett. A negyedik rész tehát egy jól összerakott folytatás, van benne minden amit egy horror rajongó elvárhat, vér, ijesztgetés, meglepő fordulatok, csinos lányok (lásd Kirby szerepében Hayden Panettiere) és igazi Sikoly-hangulat! Csak ajánlani tudom!

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!
2016. július 04. 10:49 - illegalfreq

Sikoly 3 (2000)

b004ugalao.jpg2000-ben jelent meg az eredeti Sikoly trilógia harmadik, befejező része. Akkoriban még nem volt szó további epizódokról, sem pedig sorozatról, így Wes Craven a filmet valóban egy trilógia lezárásaként forgatta. Az Ehren Kruger (A kör, A titkok kulcsa, Transformers trilógia) által írt forgatókönyv nagyszabású volt és még maguk a színészek sem tudták teljesen a történet lezárását. Bárki lehetett gyilkos, ugyanakkor nem volt egyértelmű, hogy ki lesz végül a főgonosz. A film ezt, és az ehhez hasonló hollywoodi körítést lovagolja meg nagyon ügyesen. A főhőseink gyakran kerülnek a kulisszák mögé, ahol igyekeznek felfedni minden apró titkot és rejtélyt, ami az iparág misztikumához tartozik, és sokszor csak a bennfentesek tudnak róluk.

A cselekmény ezúttal is felütéssel indít, az időközben tévésztárrá avanzsáló Cotton Weary (Liev Schreiber) barátnőjét találja meg egy szellemálarcos gyilkos, amíg Cotton távol van. Ráadásul az otthonába betérő gyilkos képes Cotton hangján megszólalni, teljesen megtévesztve ezzel a nőt. A bonyodalmak tehát ismét adottak, a továbbfejlesztett ijesztgetést egyrészt garantálja ez a kis hangátalakító szerkezet, másrészt a trilógia szabályai is, amiket a jó öreg Randy (Jamie Kennedy) mondd el majd nekünk egy videofelvétel formájában. Szinte minden szereplő visszatér ilyen-olyan módon, a múlt árnyai pedig nem hagyják nyugodni acélkemény főhősnőnket, Sidney Prescott-ot (Neve Campbell) sem.

2672_4_screenshot.png

A trilógia befejező része számos titokra fényt derít, ráadásul a korábbi epizódokban látott eseményekre is válaszokat kaphatunk. A film poénját természetesen nem fogom lelőni, ezért sem írom le részletesen a történéseket, elég annyit tudni, hogy végül minden a helyére kerül! Vagy mégsem??

A sorozatra jellemző erősségek itt is megmutatkoznak, a karakterek – mint Sid, Dewey, Gale – továbbra is felülmúlhatatlanok, noha a szereplők filmbéli másait játszó színészek néhol túlzásba viszik a játékot, összességében még így is jól sikerült alakításokat láthatunk a filmben. Az ijesztgetések és gyilkolászások hozzák a második rész színvonalát, a több, hosszabb és vágatlan hármas itt is kellőképpen megmutatkozik, sőt, némi elvont misztikumot is sikerült Cravennek a filmbe csempésznie, amely jót tesz az atmoszférának. Persze az is sokat dob a hangulaton, hogy a stúdióban gyakorlatilag megtalálható a woodsboroi ház (első részből) életnagyságú díszlete, amely hátborzongató emlékeket képes előcsalni a gyanútlan nézőből.

be212d92-f8b5-11e2-8a74-005056b70bb8.jpg

A lezáró fejezet tehát minden szempontból hozzá tud adni a trilógiához, újdonságokat vonultat fel, ugyanakkor hozza a már megszokott („tini”) slasher hangulatot. Nagyon jó ötletek a filmbe csempészett poénok (pl: Jay és Néma Bob feltűnése), valamint a kisebb mellékszereplők szokásos felhozatala. Emlékezzünk csak vissza, az első rész elején Drew Barrymore volt kénytelen sikoltozni, amikor a gyilkos felhívta, a harmadik részben pedig valószínűleg Jenny McCarthy fog mellbedobással küzdeni a sorsa ellen :) Bátran ajánlom mindenkinek, a Sikoly filmek kedvelőinek pedig igazi csemege!

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!
2016. július 04. 10:41 - illegalfreq

Sikoly 2 (1997)

scream_2.jpg1997 még a tinihorror éra kellős közepe volt, amikor számtalan egy kaptafára készülő slasher látott napvilágot a mozikban és persze dvd-n. Az újdonság erejével ható és egyben a műfajt parodizáló Sikoly második része is ekkor érkezett, követve a folytatások megszokott kliséit, ám ezúttal is önmagát parodizálva, film a filmben jelenetekkel gazdagon, hangosan dübörgött a Sikoly-láz. Wes Craven hihetetlen jó érzékkel nyúlt a témához ismét, és egy nagyon jól felépített eseménysor köré a legjobb horror jeleneteket fűzte, amiket csak fellelhet az ember a témában. Hiába paródia, nem lesz komikus vagy nevetséges a film, sőt, talán még erőszakosabb is, mint elődje volt.

A történet két évvel a Woodsboroban történt események után játszódik, Sydney (Neve Campbell) immáron a Windsor Egyetemen tanul, ahová éppen ez idő tájt érkezik meg a Döfés (Stab) című film, melyet a woodsboroi gyilkosságok, valamint az első részből megismert riporternő, Gale Weathers (Courteney Cox) könyve ihletett. A slasher filmre persze rengetegen kíváncsiak a városban, mígnem a premier napján meggyilkolnak két főiskolást a moziban, ráadásul ugyanúgy szellemálarcban, mint ahogyan két évvel ezelőtt is. Sydney és barátai kerülnek ismét az események középpontjába, és kénytelenek lesznek szembeszállni a horror folytatások szabályait tökéletesen ismerő gyilkossal.

scream-2-1998-10-g.jpg

Az előző részhez hasonlóan, szintén nagyon erős a karakter felhozatal, a már jól ismert szereplőkön kívül olyan nevekkel találkozhatunk, mint Tori Spelling, Sarah Michelle Gellar (aki magas is aktívan részt vett a tinihorror érában), Heather Graham vagy Selma Blair (ő csak a hangját adta az egyik jelenethez). A történet ismét csavaros és kiszámíthatatlan, bárki lehet gyilkos, és bárki lehet áldozat is, a legvégéig nem fogjuk tudni. Találgatni persze lehet, és biztos lesz olyan, aki el is találja, de pont ez benne a szép, hogy egyértelmű bizonyítékunk nem lesz egészen a végjátékig. Az ijesztgetések, akárcsak az első részben, itt is jól működnek, a menekülős-sikoltozós etapok száma megnövekedett, a tini horror hangulat pedig a tetőfokára hágott. Már csak egy pár cici hiányzott a filmből! :-) No sebaj, ennek ellenére kiválóan sikerült folytatásról van szó, amely nem csak hogy megütötte az első rész által felállított mércét, de valamelyest képes volt újdonságokat is bevonni a már megismert sablonba. Ajánlom mindenkinek, akinek tetszett az első epizód, és aki egy jó kis slasher horrorfilmre vágyik.

scream-2-4.jpg

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!
2016. július 04. 10:36 - illegalfreq

Sikoly (1996)

scream_1_jap_original.jpgA Sikoly kétségkívül egy megosztó alkotás. Előfutára a kilencvenes években hódító tini horrornak csúfolt slasher film hullámnak, valamint összegzője és egyben parodizálója a horror műfajának. Ám nem a paródiák, vígjátékok megszokott stílusában készült, hanem annál sokkal komolyabb, véresebb hangvételben adja elő mindazt, amit Wes Craven, a Rémálom az Elm utcában atyja elmesélni szeretett volna filmjével.

Azt akarta megmutatni, hogy milyen egy igazi gyilkosos horror, milyen az, amikor nem tudjuk, ki rejtőzik az álarc mögött, illetve kik azok, akik manapság (90-es években) a fiatalokat jelentik Amerikában. A Sikoly minden szempontból tökéletes lett, egyrészt a gyilkosos műfaj minden elemét felhasználta, ám ennek ellenére sem lett unalmas, sőt, a kelléktárat úgy használta, mintha film a filmben lennének, mintha maguk a szereplők ismernék Jason-t és Myers-t, úgy tűnik, hogy ők maguk is horror rajongók. Ebben rejlik tehát a Sikoly egyedisége, ezért tudott a szokásos poénok mellett eredeti maradni, hiszen korábban senki sem próbálkozott a film a filmben élmény ilyen mély felhasználásával. Wes Craven itt alkotott nagyot. Készített egy jó horrort annak minden sablonos jellemzőjével, de úgy használva ezeket, mintha a szereplők is ismernék az unalomig ismételt sémákat.

A történet szerint brutálisan meggyilkolnak két diákot (egyikük Casey, avagy Drew Barrymore) Woodsboro városában, miután a gyilkos állítólag felhívta az egyik áldozatot telefonon. A gyilkosság utáni este, az otthonában egyedül maradó – szintén diáklány - Sidney Prescott (Neve Campbell) is rejtélyes hívást kap egy idegentől, aki azt állítja, hogy ott van a háza előtt, és csak arra vár, hogy megölje őt…

scream.jpg

A cselekmény tehát adott, Sidney innentől kezdve meg sem áll, menekülnie kell az ismeretlen, szellemálarcos gyilkos elől, aki valamilyen rejtélyes oknál fogva sokat tud róla és elhunyt anyjáról. Az iskolában megszakítják a tanítást a gyilkosságok miatt, ráadásul Sydney több iskolatársa is gyanússá válik az ügyben. Vajon ki a gyilkos? És mi lesz a következő lépése?

Fontos volt a film készítése során, hogy a szereplők hitelesek legyenek, és azt kell mondjam, Craven stábja itt sem tudott hibázni. Neve Campbell tökéletes választás volt Sidney szerepére, nem az a túljátszott cicababa színésznő, hanem inkább Sigourney Weaver-höz hasonló keménykötésű lány, aki azért csúnyának sem mondható. Hitelesen tudja előadni a lányt, aki édesanyja halála után megcsömörlött, nem tudja kiben bízhat és hol a helye a világban. Minden diáktípusra jó szereplőket válogattak össze, rögtön ott van például Sydney fiúja, Billy (Skeet Ulrich), aki szintén kiválóan jeleníti meg a türelmes, ám mégis rámenős srácot. Stuart (Matthew Lillard) a bulizós haver karakterét játssza, míg barátnője a bögyös és szókimondó csajszi, Tatum, aki nem más, mint Rose McGowan, valamint ott van Randy (Jamie Kennedy), az élő horror lexikon. A videotékában dolgozik, és betéve mindent tud a horrorfilmekről A-tól Z-ig. Wes Craven a mellékszereplők között sem volt rest oda illőket találni, nagyon jó választás volt például Burke Sheriff karaktere, akit Joseph Whipp alakít, Mr. Himbry, a rámenős és ezért roppant idegesítő riporternő, a Courteney Cox által megformált Gale Weathers, Tatum bátyja, a kicsit mulya Dewey seriff-helyettes is mindannyian kiemelkedő szereplők a filmben. A felsorolás persze nem teljes, számos korábbi filmhez kapcsolódó utalásban találunk még több jó mellékszereplőt, és ez a későbbi epizódokban hatványozottan igaz lesz.

scream10.jpg

A sztori adott, a szereplők tökéletesek, a fényképezés is a helyén van, illetve maga a cselekmény sem egysíkú, képes újat mutatni, illetve csavarokra is számítanunk kell a film megtekintése közben. A zenét sok helyen az éppen a videomagnóban futó Halloween film hangja helyettesíti, ami szintén nagyon jó ötlet, illetve a gyilkosok is számos horrorfilmre utalnak a végjátékban. Tini horrorként persze leszakadó végtagoknak híján leszünk, de a halálnemek és a maszkírozás bőven helyt tud állni benne, és vér is lesz bőven J Kinek nem tudom ajánlani a filmet? Olyan nincs! J Csak azok fogják halálra unni magukat a megtekintés alatt, akiket alapból nem érdekelnek a horrorok. Számomra azok a filmek jelentik a kiváló minőséget, amiket az első megtekintést követően is sokadszorra is elő tudok venni azért, mert szimplán szórakoztatnak. Ennek kitűnő példája a Sikoly!

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!
2016. július 04. 10:29 - illegalfreq

Ismeretlen hívás (2006)

wsccover.jpgSzázötven mérföldre egy brutális gyilkosság helyszínétől Jill Johnson éppen úton van aznap esti elfoglaltsága felé. Bébiszitterkedni fog a gazdag Mandrakiséknál. A szülők hamar továbbállnak, így Jill egyedül marad a hipermodern házban az emeleten alvó gyermekekkel és a család mindenesével, Rosával. Habár a mindentől távol eső házban van riasztó, Jillt mégis nyugtalanítják az egyre furcsább események. Ismeretlen hívásokat kap, magától beindul a riasztó, Rosát sehol sem találja. Az idő későre jár, és Jill félelme beigazolódni látszik amikor a rejtélyes telefonáló megkérdi tőle: "Megnézted már a gyerekeket?"

Jill kétségbeesésében felhív mindenkit akit csak tud, de hiába próbálkozik. Hol a térerővel van baj, hol pedig csak rögzítő felel. A rendőrséggel ugyan tud beszélni, ám sok időbe telik míg kiérnek...a házban pedig minden egyre nyomasztóbb. Jill végül rászánja magát, elindul, hogy megnézze a gyerekeket...és úgy tűnik legborzalmasabb rémálma válik valóra aznap éjjel, amikor az ismeretlen telefonál.

when_a_stranger_calls-497585469-large.jpg

Az Ismeretlen hívás sem újkeletű dolog. A Screen Gems filmje nem más, mint az 1979-es azonos című thriller feldolgozása, remake-je, amely habár több későbbi filmnek és történetnek alapjául szolgált, igazán kiemelkedőt nem tudott nyújtani akkoriban. Éppen ezért gondolom azt, hogy a mai remake-ektől hemzsegő világban a 2006-os Ismeretlen hívás megállja a helyét. Azért, mert egy kellően érdekes és lebilincselő alappal rendelkezik az 1979-es film személyében, és nem rontja el annak atmoszférikus világát és a rettegés bemutatását.
Lehetséges, hogy a stúdió célja csak a remake sikerek következtében fellépő pénzkeresési vágy volt, ám ez esetben hajlandó vagyok ezt megbocsátani nekik. Ugyanis a film nemhogy elérte, de szerintem feszültségkeltésben túl is szárnyalta korai elődjét.

scr-7.jpg

Képzeljük el, amint belépünk egy olyan modern házba, ahol a villanyok maguktól kapcsolódnak le és fel, ahol a nappaliból egy madárház nyílik, ahol a hatalmas ablakok egy tóra néznek. Egyedül vagyunk. A gyerekek alszanak az emeleti szobájukban, mi pedig próbáljuk felfedezni az érdekes épületet. Ám amikor a fürdőszobában nézelődünk hirtelen ajtócsapódásra leszünk figyelmesek. Visszarohanunk a nappaliba, de senki sem érkezett. A villany magától felkapcsolódik, majd pedig valaki telefonál, ám nem szól bele semmit, csak a lélegzetvételét halljuk. Felhív újra és újra, és nem tudjuk ki lehet az. A riasztó váratlanul megszólal, de senki sem próbál betörni. A nyugtalanító eseményeket a film nagyszerűen adagolja, és ehhez természetesen nagyban hozzájárul a ház felépítése; a készítők nagyon ügyesen alkalmazzák a ház lehetőségeit, a víz tükröződése sejtelmes fényeket varázsol a nappaliba, a villanykapcsolók maguktól lépnek működésbe, a ház pedig egy hatalmas labirintus, melyet szép lassan bejárhatunk mi is. Tény, hogy jól kihasználták a hely nyújtotta lehetőségeket. Jill tudatában van annak, hogy Rosa - a mindenes - is a házban lehet, de akkor vajon miért nem felel a kérdéseire? Mi történhetett vele? Számtalan felmerülő kérdés, sok-sok nyugtalanító momentum hozza meg számunkra a feszültséget, és könnyen bele tudunk merülni ebbe a világba és azt várjuk, hogy vajon mi fog történni Jillel. Vajon mi lehet a gyerekekkel? Ki lehet az aki folyton hívogatja?

franklin-canyon-park-beverly-hills-set.jpg
A film erejét pont az adja, hogy bárkivel megtörténhet ilyesmi, egy ismeretlen telefonon zaklathat, írhat fenyegető e-mailt, vagy akár be is csöngethet, hogy aztán ha kilesünk a kémlelőnyíláson csak az üres verandát lássuk. Vajon Te mit tennél ilyen esetben? Jill megpróbálja azokat a lehetőségeket amiket egy átlagos fiatal tenne, de nem igazán sikerülnek a dolgok, és minden kezd egyre rosszabbra fordulni. A film fokozatosan adagolja a feszültséget, Jill pedig egyre jobban fél, és meggyőző alakítását látva vele együtt a nézők is ezt fogják tenni. Ami eleinte még csak rémisztgetés volt, az a végkifejletre már komoly fenyegetéssé válik.

Azt hiszem az év egyik legizgalmasabb filmjét láttam az Ismeretlen hívással, mely vérfürdő helyett, csupán az atmoszférára, a félelemkeltés eszközeire és a színészek szimpátiájára alapoz. Ha ezek közül valamelyik nem ragad meg bennünket, akkor a film unalmassá válhat. Ám ha valakinek megtetszik a kombináció - mint nekem - akkor nem fog csalódni, és végigizgulja ezt a 87 percet. Bátran tudom ajánlani mindenkinek aki borzongani szeretne egy kicsit.

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!
2016. június 30. 11:16 - illegalfreq

Rémségek könyve 2 - A végső vágás (2000)

urban-legends-2-final-cut.gifA Rémségek könyve második részében ismét egy olyan gyilkossal van dolgunk, aki betéve ismeri a különböző városi legendákat és nem rest azokat felhasználni gyilkosságai során. A történet szerint az Alpine Egyetem filmszakos végzősei közül a legjobb vizsgafilmet bemutató tanuló nyerheti meg a Hitchcock-díjat, és ezzel együtt a belépőt Hollywood-ba. Amy elhivatott, kiváló rendező, aki nagyon szeretné elnyerni a díjat, ám valaki a tanszékről sokkal inkább magának akarja a főnyereményt; egy ismeretlen ugyanis szép sorjában elkezdi legyilkolni a stábjának tagjait. A gyilkosságok persze mindig utalnak egy-egy városi legendára. Amy a gyilkos nyomába ered, mielőtt még ő is hullaként végzi valamelyik forgatási helyszínen.

Míg az első film inkább a Sikoly vagy a Tudom, mit tettél tavaly nyáron egyszerűbb slasher mintájára íródott, addig a második film sokkal inkább tekinthető krimiszerű, nyomasztó vizsgafilmnek, melyet mintha egy Hitchcock-on nevelkedett rendező készített volna. Több olyan jelenet is visszaköszön a képernyőn, amely inkább krimibe hajló vészjósló hangulatot áraszt, nem pedig gyilkosos horrorhoz illőt. Ami nem baj, sőt! A városi legendák témaköre nem feltétlenül csak az első megoldás szerint járható körbe, ebben a megközelítésben talán még inkább működik. Míg az első alkotásban szám szerint 15 db legenda jelent meg ilyen-olyan formában - és némelyek csak említésre kerültek, addig itt csupán 7 darabról van szó, ezek azonban jobban kidolgozottabbak és brutálisabbak is lettek, mint az előd esetében. Elég csak arra gondolni, hogy vajon mit tehetnél ha egy klubban valamiféle port kevernének az italodba, melytől elájulsz és később, amikor magadhoz térsz egy kád jégben, ráébredsz, hogy amíg eszméletlen voltál kivették a veséd!? Hátborzongató! Vajon ez tényleg csak egy legenda?

phwsujjiyiupxt5mxcqfpniw7by.jpg
A karakterek ugyan kevésbé erősek, mint az előzményben, a főszereplő Amy-t Jennifer Morrison (Hetedik érzék, Deszkások) korrektül alakítja, de feltűnik a szemrevaló Eva Mendes (A kukorica gyermekei 5, Diszkópatkányok) is egy mellékszerepben. A többiekről sem jót, sem rosszat nem tudok mondani, tisztességesen hozzák a kötelezőt. A rendező mindössze két filmet rendezett ezzel együtt, ma inkább zeneszerzőként ismert, legutóbb például az X-men: Az eljövendő múlt napjainak, valamint a Rendes fickók című filmnek hozta össze a zenéjét. Ebből sokmindent persze nem szűrhetünk le, de annyi bizonyos, hogy aki érdeklődve ül neki Rémségek könyve 2-nek az nem fog csalódni. Ne legyenek magas elvárásaid, és nem lesz rossz utána - szokták mondani :)

final-cut-bathtub.jpg

Címkék: filmajánló
Szólj hozzá!